16. Listopad 2012.

Raskid ugovora sa strane poslodavca

Radim u jednoj austrijskoj firmi u Varaždinu, na poslu nam svaki dan prijete otkazima i ljudi su frustrirani,nemogu biti fokusirani na rad.Šefovi se jednostavno koriste situavijom u kojoj sa naša država nalazi.Sa otkazom su nam jučer prijetili navodim riječi šefice sortirka koja u tjednu bude imala najviše grešaka dobiva otkaz.U toj firmi radim već 5 godina i svaka sortirka ima grešaka,što napraviti ako vam daju otkaz i prisile vas da ga vi sami date ili će navesti da ste oštetili firmu?

RSS feed odgovora

9 Odgovora

 1. Poštovani,

  iz Vašeg upita vidljivo je da Vas poslodavac želi navesti da sami otkažete ugovor o radu ili da pristanete na sporazumni prestanak radnog odnosa. No, trebali biste znati da Vi niste dužni na to pristati, štoviše, u slučaju da pristanete na sporazumni prestanak radnog odnosa nećete imati pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti. Pravo na novčanu naknadu nećete imati ni ukoliko sami otkažete ugovor o radu, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca (čl. 39. st. 1. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti).

  Prema čl. 107. Zakona o radu, poslodavac može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok (redoviti otkaz) ako za to ima opravdani razlog, u slučaju:

  • da prestane potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga (poslovno uvjetovani otkaz),
  • ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz), ili
  • ako radnik krši obveze iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika).

  Prema čl. 108. Zakona o radu, poslodavac ima opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na određeno ili neodređeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka (izvanredni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju strana nastavak radnog odnosa nije moguć.

  Najvažnije je da ukoliko Vam poslodavac otkaže ugovor o radu, a Vi smatrate da je takav otkaz nedopušten, odnosno da Vam je tom odlukom povrijeđeno pravo iz radnog odnosa, ovlašteni ste u roku od 15 dana od dostave otkaza ugovora o radu pisanim putem zahtijevati od poslodavca ostvarenje svoga prava, odnosno zahtijevati da se takav otkaz povuče. Ukoliko poslodavac u roku od 15 dana od dostave Vašeg zahtjeva ne udovolji Vašem traženju, Vi možete u daljnjem roku od 15 dana zatražiti zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom. Međutim, ukoliko biste propustili podnijeli pisani zahtjev poslodavcu u navedenom roku, tada ne možete zahtijevati zaštitu povrijeđenog prava pred sudom.

  Odgovori

  • melita

   Hvala Vam na odgovoru jer većina radnika nezna svoja zakonski propisana prva.Što se tiće poslodavca ,kolika bi to trbala biti šteta firmi koju bi radnik napravio?Jer naši šefovi nam govore da samo svi pravimo štetu u toj firmi.Neznam ali možda ste upoznati sa slučajevima iz firme Boxmark;havala unaprijed ali bi i dalje htjela ostati anonimna.

   Odgovori

   • Nema na čemu. Svaki upit je dobrodošao. Naša želja je da osobe koje imaju pravnih nejasnoća brzo i jednostavno dođu do željenih informacija, da dobiju smjernicu što i kako dalje, na temelju koje zatim mogu dalje tražiti stručni savjet.

    Glede Vašeg upita vezano za tvrtku, u slučaju da dođe do sudskog spora, radnik koji smatra da je otkaz nedopušten u svom tužbenom zahtjevu traži od suda da otkaz utvrdi nedopuštenim, vraćanje na rad i naknadu plaće (u iznosu pripadajuće plaće prema ugovoru o radu) za vrijeme za koje zbog takvog nedopuštenog otkaza nije radio.

    Iako nisam konkretno upoznata s dotičnom tvrtkom, znam da su ovakve situacije česte. Unatoč gospodarskoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, zakoni se moraju poštivati. Nije rijetkost da će poslodavac zaista imati potrebu otpustiti radnika i uručiti mu poslovno uvjetovani otkaz jer je tvrtka primjerice u financijskim poteškoćama, ali ukoliko Vam se ponudi da sami otkažete ugovor o radu ili pristanete na sporazumni prestanak radnog odnosa, trebali biste znati svoja prava.

    Lijepi pozdrav!

    Odgovori

 2. baby

  U slučaju da dođe do sudskog spora, za koji znamo da traje vječno, ima li čovjek pravo na novčanu naknadu, za vrijeme trajanja sudskog spora?

  Odgovori

  • Prema čl. 87. st. 3. Zakona o radu radnik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme prekida rada do kojega je došlo krivnjom poslodavca ili uslijed drugih okolnosti za koje radnik nije odgovoran. U slučaju nedopuštenog otkaza radnik ima pravo na naknadu plaće budući da krivnjom poslodavca, koji je nedopušteno otkazao ugovor o radu, radnik nije mogao raditi.

   Radniku kojem nije prihvatljivo nastaviti radni odnos kod poslodavca, a utvrđena je nedopuštenost otkaza, sud će na njegov zahtjev utvrditi dan prestanka radnog odnosa i dosuditi naknadu štete u iznosu od najmanje tri, a najviše osamnaest prosječnih mjesečnih plaća radnika isplaćenih u prethodna tri mjeseca, ovisno o trajanju radnog odnosa, starosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika.

   Nažalost, postupci nerijetko dugo traju i mogu proći godine do okončanja spora, međutim ako se već odlučite na pokretanje postupka jer smatrate da su Vaša prava povrijeđena, budite uporni, jer jednom kada sud utvrdi da je riječ o nedopuštenom otkazu Vi ćete dobiti traženo zajedno sa zateznim kamatama.

   Odgovori

 3. Marko

  Radnik mi dao otkaz kako da mu pismeni odgovorim da prihvacam da je otk rok mjesec dana i da s ispunio sve obaveze

  Odgovori

 4. valentina

  Postovani,radila sam 10 mj,i sad mi se ukazala prilika za novi posao,otisla sam u firmu i trazila istek ugovora jwr nisam htjela da mi se ugovor nastavi,koji je istekao jucer..i sad bi se trebala prijaviti na burzu radi ovoga novog posla..mene zanima,dali se to smatra da sam ja dala otkaz.. Sa tim da je meni firma svaki mj davalla novi ugovor.. Ali ovog nisam htjela nastaviti..

  Odgovori

 5. valentina

  Postovani,radila sam 10 mj,i sad mi se ukazala prilika za novi posao,otisla sam u firmu i trazila istek ugovora jer nisam htjela da mi se ugovor nastavi,koji je istekao jucer..i sad bi se trebala prijaviti na burzu radi ovoga novog posla..mene zanima,dali se to smatra da sam ja dala otkaz.. Sa tim da je meni firma svaki mj davala novi ugovor.. Ali ovog nisam htjela nastaviti..hvala

  Odgovori

 6. ivana

  u firmi sam 3god..nakon 1,5god..otisla na cuvanje trudnoce…porodiljni mi do 20.11 ove god…a meni ugovor bio do 18.7..naravno nisu mi ga produzili..sta sad….

  Odgovori

Tvoj Odgovor